Content marketing als onderdeel van ‘inbound marketing’

Content marketing is niet iets nieuws, de bijbel bevatte bijvoorbeeld al veel content die goed is ‘gemarket’. Het wordt door critici dus vaak ‘oude wijn in nieuwe zakken’ genoemd. Dat content marketing de laatste tijd erg veel aandacht krijgt is echter goed te verklaren met de opkomst van zoekmachines: het merendeel van de koopprocessen van klanten en bedrijven begint tegenwoordig bij Google. En het is deze trend die de drijvende kracht is in de overgang van zogenaamde ‘outbound marketing’ naar ‘inbound marketing’. In onderstaande paragrafen wordt uitgelegd wat het (verschil) is, hoe inbound marketing ontstaan is en hoe content marketing zich verhoudt tot inbound marketing en social media marketing.

Deze blog bevat een deel van hoofdstuk 3 van mijn boek ‘Scoren met Content Marketing’. Klik hier voor meer informatie

Andrea_Mantegna_017[1]Outbound marketing en inbound marketing: wat is het (verschil)?
In artikelen over content marketing wordt vaak gesproken over outbound en inbound marketing. Wat betekenen deze begrippen?
Outbound marketing staat voor het (traditionele) zenden van verkoopboodschappen, zoals reclame, direct mail, banners of het bellen naar potentiële klanten. Deze marketingvorm heeft een slechte reputatie en kan snel contraproductief werken, zoals het Bel-me-niet Register laat zien. Bijna alle statistieken zeggen hetzelfde: mensen doen hun best om reclame en verkooppraatjes te vermijden.
Veel content wordt in praktijk ook nog ‘outbound’ gestuurd, bijvoorbeeld in de vorm van advertorials of –in hun hedendaagse benaming- ‘native advertising’. Het gaat hierbij om advertenties die als inhoudelijke artikelen in tijdschriften en kranten vermomd zijn.
Tegenover outbound marketing staat inbound marketing. Dit is marketing op basis van toestemming (of: permissie). Bij inbound marketing besluit een potentiële klant om zelfstandig en zonder druk van de aanbieder contact met op te nemen, bijvoorbeeld nadat men deze bij een zoektocht op Google gevonden heeft. Of men een aanbeveling op LinkedIn zag. Bij deze marketingvorm heeft de klant de regie in plaats van de leverancier.
Inbound Marketing is een houding die haaks staat op de klassieke werkwijze van marketeers en verkopers: het is een afwachtende houding. En Inbound Marketing kun je niet op papier doen, Google kan papier immers niet inventariseren. Bij inbound marketing staat de zoeker dus centraal in plaats van de zender, en dat is een hele ommezwaai. Het bedrijf Demand Media had echter al vrij snel door dat je er veel geld mee kunt verdienen.

Het ontstaan van inbound marketing: eHow
Jack Herrick was niet tevreden over zijn website. Hij was in 1999 begonnen met eHow, en wilde een kennisplatform bouwen waar mensen kunnen zien ‘hoe’ ze iets moeten doen. Omdat hij merkte dat het hem met eHow niet ging lukken, verkocht hij het aan Demand Media en begon iets nieuws (wikiHow). De gedachtegang van Demand Media was echter best revolutionair: waarom ga je als ‘medium’ nog langer aan een redactietafel zitten brainstormen over wat je lezers misschien interessant vinden, als je ook gewoon op Google-statistieken kunt zien wat mensen bezig houdt? Ze draaiden het redactieproces dus om: ze keken welke vragen mensen aan Google stelden, en schreven er de antwoorden bij. Het model achter inbound marketing was dus geboren, de term werd er later bij bedacht door Brian Halligan (oprichter van het bedrijf Hubspot).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s