Content Marketing en Storytelling

Een Porsche Cayenne is tweemaal zo duur als een Volkswagen Touareg, terwijl het technisch gezien vrijwel identieke auto’s zijn. Mensen betalen het prijsverschil vanwege het ‘verhaal’ van Porsche, en willen dit verhaal ook graag geloven. Zo zijn er veel voorbeelden van merken die een hogere prijs mogen vragen omdat ze een ‘verhaal’ hebben. Er is ook onderzoek naar gedaan: zodra in experimenten een verhaal aan een merk werd toegevoegd, bleken de respondenten bereid een (soms vele malen) hogere prijs te betalen.

Storytelling is dus een effectief onderdeel van je Content Marketing volgens Harrison Monarth: “Data can persuade people, but it doesn’t inspire them to act; to do that, you need to wrap your vision in a story that fires the imagination and stirs the soul”. Het is voor veel mensen echter niet duidelijk wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen content marketing en ‘storytelling’. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat ‘storytelling’ is, en hoe het met content marketing overlapt. Daarnaast wordt uitgelegd hoe een ‘story’ vanuit de marketing het beste verteld kan worden, en welke onderdelen het bevat.

Deze blog is onderdeel van hoofdstuk 4 van mijn boek ‘Scoren met Content Marketing’

Wat is Storytelling?

storytellingMensen vertellen elkaar natuurlijk al eeuwen verhalen, de meeste sprookjes van Hans Christiaan Andersen zijn dan ook niet door hem verzonnen, maar door hem op papier gezet. Pas de laatste jaren worden verhalen door marketeers ontdekt als instrument. Volgens Saskia Wijsman is Storytelling “een manier om een serie gebeurtenissen (waar en/of verzonnen) in de vorm van een verhaal te vertellen.” Marketeers gebruiken Storytelling volgens haar “om een moeilijk concept uit te leggen, een idee duidelijk te maken of om de loyaliteit van klanten te versterken.”
De belangrijkste reden dat Storytelling succesvol is, is dat mensen niet langer geloven in ‘klassieke’ Outbound Marketing. Of zoals Seth Godin het verwoordt: “marketeers kunnen hun verhaal niet langer vertellen in een commercial, ze moeten ernaar leven”.

Waarom moet je aan storytelling doen?

Storytelling is een onderdeel van content marketing, in de rest van het boek zullen ook de andere vormen van content marketing worden besproken. Bij Storytelling ligt de nadruk erg op de emotie en minder op de ratio: “Mensen zullen vergeten wat je zei en wat je deed, maar nooit hoe je ze liet voelen”, zo zei Maya Angelou ooit. Verhalen die (sterke) emoties opwekken kunnen mensen niet alleen tot actie aanzetten, maar zijn ook goed te onthouden en versterken de loyaliteit van de toehoorders, waardoor ze –zoals eerder gezegd- bereid zijn een hogere prijs te betalen. Goede verhalen worden ook doorverteld, en vormen (zo) een betere basis onder de waarde van een bedrijf dan bijvoorbeeld reclame.

Wat zit er in een goede ‘Story’?

Een goed verhaal draait om een hoofdrolspeler (waarin de luisteraar/lezer zich kan verplaatsen) die zich uit een probleem worstelt. Er zijn zeven verschillende zogenaamde ‘verhaallijnen’ volgens Christopher Booker:

  1. ‘Overcoming the monster’: Held overwint ‘monster’ (figuurlijk gezien natuurlijk).
  2. ‘Rags to riches’: Held gaat van onderdrukking door donkere krachten naar grote rijkdommen.
  3. The Quest: Held gaat -al dan niet alleen- op zoek naar iets dat belangrijk is of lijkt.
  4. Voyage and return: Held gaat naar vreemd ‘land’, overwint en komt –wijzer- terug.
  5. Comedy: Held en geliefde moeten een donkere kracht overwinnen om bij elkaar te mogen komen.
  6. Tragedy: Tegenovergestelde van ‘Overcoming the monster’: Held is geen held maar een slechterik die langzaam verslagen wordt.
  7. Rebirth: Zoals bij ‘Tragedy’, zij het dat de slechterik vlak voor verslagen te worden tot inkeer komt.

Deze blog bevat een deel van hoofdstuk 2 van mijn nog te schrijven boek ‘Scoren met Content Marketing’. In dit hoofdstuk van het boek worden deze onderwerpen nog besproken:

– De vijf stadia van een verhaal
– Archetypen
– Onderdelen van een goed verhaal
– Tips voor effectieve Storytelling

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s