Marketing komt van Mercurius en Sales komt van Saturnus

De kloof tussen marketing en sales is binnen veel bedrijven een groot probleem. Waarom? Volgens mij begrijpen we elkaar gewoon niet zo goed. We komen gewoon van een andere planeet. Dat dacht ik tenminste…

Deze blog is geschreven door Iris Oudendijk als ‘huiswerk’ na mijn Workshop Content Marketing

Casper LucassenAfgelopen week kwam ik in gesprek met Casper Lucassen, marketing manager bij Aluglas. Hoe ze daar hun marketing en sales op elkaar afstemmen maakte mij toch wel een klein beetje jaloers. Casper is voornamelijk bezig om sales te optimaliseren met behulp van zijn marketingstrategie. Met een jaloersmakend pakket aan diverse tools, zoals Snoobi en Cuutio, zorgt hij dat de salesafdeling de beste leads krijgt. Want, “Marketing is pas succesvol als sales dat is”, aldus Casper.

Maar hoe doet hij dit dan?

Stap 1: Zorg dat mensen je vinden
Om zo veel mogelijk geïnteresseerden naar de website van Aluglas te krijgen, houdt Casper in Cuutio de belangrijkste zoekwoorden bij. Via dit programma is direct te zien op welke positie deze zoekwoorden in Google staan. Daarnaast houdt Casper met Google Adwords in de gaten welke zoekwoorden veel zoekverkeer opleveren. Deze zoekwoorden optimaliseert en verwerkt hij zo veel mogelijk in de websitecontent.

Stap 2: Wie vindt jou?
Leuk hoor dat mensen je vinden, hoorde ik mezelf denken, maar hoe weet je dan wie dat zijn? Om daar achter te komen gebruikt Casper het programma Snoobi. Met behulp van dit programma monitort hij wie er op de website komt, welke pagina’s ze bezoeken en voor hoe lang. Door het gebruik van filters selecteert hij de interessantste websitebezoekers. Deze gegevens stuurt hij direct door naar zijn collega’s van de sales. Zij nemen vervolgens contact op met deze prospect. ‘Zwevende’ websitebezoekers houdt Casper ook in de gaten. Deze voedt hij vervolgens met informatie. Wanneer deze bezoekers interessant zoekgedrag op de website beginnen te vertonen, worden ze weer aangeleverd bij de salesafdeling.

Stap 3: En dan?
Wanneer de salesafdeling de leads heeft opgevolgd koppelen ze dit direct terug naar Casper. Op basis van deze feedback worden de filters in Snoobi aangepast. Dit om de kwaliteit van de aangeleverde leads zo hoog mogelijk te houden.

Carrièrehoogtepunt
Maar Casper zit niet alleen achter zijn bureau leads aan te leveren. Voor het project waar hij het meest trots op is moest hij letterlijk de straat op. Vorig jaar heeft hij voor Aluglas een ‘tasjesactie’ gedaan. Bij interessante bedrijven in het bio sciencepark in Leiden heeft hij samen met de salesafdeling simpelweg Aluglas-tasjes uitgedeeld met informatie, gadgets en chocola (voor de omkoping van de secretaresses). Dit met indrukwekkend resultaat. “We hebben met deze actie ruim tien keer onze investering terugverdiend en de inkomsten van deze actie groeien nog steeds”.

Zou het dan toch…?
Dat marketing en sales dus wel door één deur kunnen wordt bewezen bij Aluglas. Komen we dan toch van dezelfde planeet? Want hoewel mensen vaak zeggen dat vrouwen van de planeet Venus komen en mannen van de planeet Mars is dit gewoon een slechte smoes. We komen namelijk allemaal van dezelfde planeet (dûh), we moeten gewoon een beetje moeite doen om elkaar te begrijpen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s