Deze ontsnapte gelukkig aan de grote archieflade

Iedereen herinnert zich nog zijn of haar afstudeeronderzoek. Het project waar uren tijd in zat, gedegen onderzoek is gedaan en je een goed onderbouwde aanbeveling had geschreven. Uiteindelijk krijg/hoop je op een goed cijfer en verdwijnt je onderzoek in de grote archieflade. De afstudeerder wordt bedankt, uitgezwaaid en voordat hij of zij de deur uit is komt de volgende alweer binnenlopen.

Deze blog is geschreven door Casper Lucassen als ‘huiswerk’ na mijn Workshop Content Marketing

Iris OudendijkDit is en blijft jammer genoeg vaak het geval bij scripties. Gelukkig sprak ik laatst Iris Oudendijk, marketingcommunicatie medewerker bij HITMA Groep. Zij mocht wel haar aanbevelingen uitvoeren en vertelt daar trots over tegen mij.

Iris heeft onderzoek gedaan naar de positionering van MW Instruments, een dochteronderneming van HITMA Instrumentatie. Dit is op haar beurt weer één van de vier BV’s die onder de HITMA Groep vallen. Zij heeft aan de hand van haar bevindingen een aanbeveling geschreven in de vorm van een marketingcommunicatieplan.

Start onderzoek
Zoals bij elke scriptie begin je met het nodige voorwerk om uiteindelijk over te gaan tot onderzoek, zo ook Iris. Zij heeft 10 potentiële- en 10 huidige klanten van MW Instruments geïnterviewd. In deze interviews is onder andere onderzocht wat zij belangrijk vinden wanneer zij zoeken naar een leverancier en hoe MW Instruments zich verhoudt ten opzichte van de concurrentie.

De resultaten van de interviews, het field research en de externe analyse zijn door Iris verwerkt in een marketingcommunicatieplan. Ze vertelt: “Hier sprongen twee bevindingen duidelijk uit. Klanten willen persoonlijk contact en waarderen het zeer als een bedrijf flexibel is en snel handelt.” Hiermee is Iris aan de slag gegaan na haar afstudeerperiode.

Bij nul beginnen
Iris geeft aan dat de focus voornamelijk ligt op het op de kaart zetten van MW Instruments met de nieuwe positionering als uitgangspunt. De slogan is nu “persoonlijk, snel en flexibel in meettechniek”. Dit heeft zij verwerkt in de huisstijl. Hieruit is onder andere een nieuwe website ontstaan, waarbij ‘persoonlijk’ duidelijk wordt benadrukt door middel van blogs van verschillende medewerkers. Daarnaast rijdt er nu een kekke kalibratiewagen strak in huisstijl rond. Verder ligt er een focus op het informeren van huidige en potentiële klanten. Dit wordt onder andere gedaan door middel van social media, blogs, columns en nieuwsbrieven.

Bijeffecten
Naast dat de klanten de nieuwe positionering omarmen, zorgt deze nieuwe wind er ook voor dat de werknemers van MW Instruments nog trotser zijn op hun bedrijf. Iris deelt met hen de webstatistieken en blogresultaten. Tevens worden de resultaten van de social media kanalen gedeeld. “Hierdoor merk je dat de samenwerking tussen Sales en Marketing wordt verbeterd. De optimalisatie hiervan is dan ook de uitdaging voor de toekomst” aldus Iris. Dit geeft maar weer mooi aan wat de bijeffecten kunnen zijn van een goede positionering voor je bedrijf. Blije klanten en trotse medewerkers.

Verleng de afstudeerperiode
Zo zie je maar weer dat gedegen onderzoek en goed onderbouwde aanbevelingen kunnen leiden tot een positionering waar potentiële klanten, en nog belangrijker vaste klanten, zich in kunnen vinden. Een enthousiaste stagiair verandert in een trotse gemotiveerde medewerkster. En dat samen leidt tot een beleid waar toekomst en progressie in zit. Dus wie wordt mijn nieuwe collega…. Uhm ik bedoel afstudeerder?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s