Christa Verkleij: ‘Het is net alsof ik van de huisstijlpolitie ben’

Dat ze perfectionistisch was, wist ik via Twitter. Op het microblog had ik al foto’s voorbij zien komen van Christa en haar collega Iris. Als onder een vergrootglas inspecteerden ze daarop eensgezind het gebruik van de huisstijl op de nieuwe servicewagen van ‘HITMA-dochter’ MW Instruments. Dat de HITMA-huisstijl haar stokpaardje was, verbaasde me dan ook niet. Ik sprak daar met Christa over tijdens de contentworkshop van Edwin Vlems bij de HITMA-groep.

 Deze blog is geschreven door Hans Buskens als ‘huiswerk’ na mijn Workshop Content Marketing

We bleken al direct raakvlakken te hebben; allebei zijn we fanatieke amateurfotografen. Al huist Christa in het Canonkamp en houd ik me met eensgezinden op achter de Nikonlinies. Maar dat detail weerhield ons niet van een goed gesprek over logo’s, typografie en kleurgebruik.

 

De kracht van beeld

Christa VerkleijChrista is visueel, grafisch, ingesteld, werd al snel duidelijk. Ze is zich bewust van de kracht die beeld heeft. En dat met een ‘drive’ dat alleen perfect goed genoeg is. Daardoor ontgaat geen detail haar, de geringste afwijking aan bijvoorbeeld een logo merkt ze direct op: ‘Een huisstijl moet consequent worden toegepast; in alle uitingen. Of het nu gaat om kleurgebruik, lettertype, briefpapier, logo’s, brochures, teksten of e-mail. En dat bij alle vijf de HITMA-bedrijven waarbij ik betrokken ben.’

 

Klanten zien HITMA

Uniformiteit naar buiten toe is belangrijk, benadrukte ze meerdere malen tijdens het gesprek. De huisstijl moet altijd up-to-date zijn, zo stelde Christa. Kwaliteit en herkenbaarheid staan volgens haar voorop. “Klanten zien nu eenmaal niet het logo van een dochterbedrijf, maar HITMA zelf. Door de streng bewaakte uniformiteit hebben we een gezicht naar buiten toe. Daar zie ik scherp op toe. Soms lijkt het wel alsof ik van de huisstijlpolitie ben.”

Budget met grenzen

Een geuzennaam die Christa met ere draagt: “We eten nu eenmaal allemaal van dat logo”. Al is het voor haar nog wel eens een uitdaging om met de beschikbare middelen het beoogde kwaliteitsniveau te halen: “Kosten spelen een rol. Zeker bij een middelgroot bedrijf als HITMA, kennen de budgetten grenzen.”

Ze kan er daarom mee leven dat een HITMA-dochter om die reden kiest voor een minder dure oplossing, bijvoorbeeld om een beursstand aan te kleden. Maar het houdt ergens op, maakte ze duidelijk. “Vanwege de kosten kiezen voor doeken in een buizen frame kan wat mij betreft nog. Maar het aan elkaar bevestigen met postelastieken, gaat me echt een brug te ver. Daar trek ik de streep.”

Imago kan afbrokkelen

De lat ligt bij Christa hoog. Daar bestaat geen twijfel over “Als ik toelaat dat de huisstijl gaandeweg wordt uitgekleed, brokkelt het imago van HITMA af. Dan blijft er van het bedrijf uiteindelijk niets over.” Een waar woord waar menig bedrijf een voorbeeld aan kan nemen. Ook de groep die net als Christa scherp toeziet op gebruik van de huisstijl. Zonder die bezielende blik zakt het eens zo hoge kwaliteitsniveau maar al te snel af. Al zal dat bij HITMA niet zo snel gebeuren: “Daar waak ik wel voor.”

Advertentie

2 thoughts on “Christa Verkleij: ‘Het is net alsof ik van de huisstijlpolitie ben’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s