Content Marketing door de medewerker

De medewerkers van een bedrijf zijn de belangrijkste marketinginstrumenten in de toekomst: hun kennis en persoonlijkheid zijn enorme magneten voor klanten en hun geld. De meeste medewerkers ‘zien’ dit echter niet, ze zullen geholpen moeten worden met bijvoorbeeld het aanwijzen, versterken en delen van hun talent: “Everyone has a talent. What is rare is the courage to nurture it”. De volgende stappen dienen daarbij per medewerker te worden doorlopen:

 1. Vind hun ‘stokpaardje’: waar weten ze veel van? Wat is hun ‘thought leadership’?
 2. Motiveer ze om hun kennis te delen
 3. ‘Content Curation’: vind en deel interessante ontwikkelingen
 4. Bloggen: schrijf af en toe een analyse over alle ontwikkelingen die je voorbij hebt zien komen.

Deze blog is onderdeel van hoofdstuk 7 van mijn boek ‘Scoren met Content Marketing’

1. Het stokpaardje van medewerkers vinden

expertIedere medewerker heeft een stokpaardje, een –zakelijk- onderwerp waar ze graag over praten (zelfs in het weekend) en waar ze regelmatig voor worden geraadpleegd. Ze zullen bewust gemaakt moeten worden van deze expertise en ze zullen geholpen moeten worden om deze expertise te versterken (bijvoorbeeld met dagelijks nieuws over het onderwerp). Op deze manier worden ze niet alleen een magneet voor klanten (en wellicht nieuwe medewerkers), maar werken ze ook aan hun eigen carrière: je content is in de toekomst je CV. Wees niet bang dat ze vertrekken: vaak zijn ex-medewerkers betere ambassadeurs voor je bedrijf dan je huidige medewerkers. Maar ondanks dat marketeers het er over eens zijn dat alle medewerkers alle kennis moeten gaan delen, zijn die medewerkers het er zelf nog niet zo mee eens…

 

2. Medewerkers motiveren om hun kennis te delen

Het is dan misschien het beste voor het bedrijf als alle medewerkers onderdeel worden van de marketing en hun kennis gaan delen, er zijn natuurlijk valide en minder valide redenen om dat niet te doen:

 • “Ze willen hier geen kennis delen”: In veel met name grotere en conservatieve bedrijven heerst de angst bij medewerkers dat het (online) delen van kennis door de rest van de organisatie niet geaccepteerd wordt. Dit heeft mede te maken met het feit dat kennis (zeker in B2B) door veel oudere medewerkers en managers altijd al als een machtsmiddel werd gezien: als jij iets unieks weet kan je dat misschien ooit in je voordeel gebruiken. Pleit dus voor het adagium “Kennis is macht, kennis delen is kracht”, en zorg dat het management dat ook doet. Het ‘goede voorbeeld geven’ is natuurlijk ook belangrijk: vraag managers om actief te zijn op Linkedin bijvoorbeeld.
 • “Ik mag onder werktijd geen blogs schrijven”: Bij veel bedrijven is er weinig bezwaar tegen het delen van kennis op bijvoorbeeld LinkedIn, zelfs onder werktijd. Maar het onder werktijd maken van content in de vorm van bijvoorbeeld blogs door niet-marketeers gaat ook bij deze ‘open’ bedrijven vaak te ver. Laat zien dat het maken van content wel werk is, bijvoorbeeld door iemand van het topmanagement periodiek een blog/column te laten schrijven. Dat is niet eenvoudig: naar schatting in slechts 10% van de bedrijven schrijft een topmanager periodiek een column of blog.
 • “Dat behoort niet tot mijn takenpakket”: Marketing behoort voor de meeste medewerkers natuurlijk niet tot de kerntaken. Maar zelfs voor de collega’s die bereid zijn af en toe ‘bij te schieten’ is het vreemd dat een andere afdeling ze opeens onder hun instrumenten schaart. Het is dus aan te bevelen om bij alle medewerkers –of op zijn minst de commerciële- in het functieprofiel ‘bereid om kennis te delen’ op te nemen, om discussie daarover te voorkomen.
 • “Ik kan helemaal geen blogs schrijven”: Zelfs als iemand het maken en delen van content als werk ziet, zijn er nog voldoende mensen die vinden dat ze niet kunnen schrijven. Het gaat hierbij niet alleen om spelfouten, maar ook om een verhaal duidelijk en interessant te maken. Een schrijftraining zou hier natuurlijk waardevol zijn, evenals een ‘buddy-systeem’ waarbij medewerkers elkaars content beoordelen. En iemand die goed op spelling kan checken natuurlijk.
 • “Ik wil helemaal geen blogs schrijven”: Als een medewerker geen zin heeft om blogs te schrijven maar wel veel kennis heeft, is een interview (zie hoofdstuk 11) natuurlijk een manier om zijn of haar kennis op een authentieke manier online te krijgen.
 • “Ik wil wel blogs schrijven, maar het komt er maar niet van”. In hoofdstuk 11 staat beschreven hoe je als Content Marketing Manager je collega’s kunt motiveren om te (blijven) schrijven.

Je zult merken dat ondanks alle moeite die je doet om mensen aan het schrijven en delen te krijgen, er uiteindelijk maar een klein percentage evangelisten iets met content zal produceren. Focus je op deze mensen, de rest volgt wel zodra ze het succes ervan zien. Het delen van dit succes (zowel kwalitatief –complimenten- als kwantitatief: zie hoofdstuk 3) met de makers van content is natuurlijk ook een belangrijke motivatie om weer verder te gaan.

Deze blog bevat een deel van hoofdstuk 12 van mijn nog te schrijven boek ‘Scoren met Content Marketing’. In dit hoofdstuk van het boek worden deze onderwerpen nog besproken:

 • 3. ‘Content Curation’ door medewerkers
 • 4. Bloggen door medewerkers
 • Het delen van je ‘werkleven’
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s